Eleccions 26J: Punt i a part en el règim del 78

Foto: Israel Hergón / Flickr
Pel fi de l'austeritat, lluitem per un govern de ruptura

Socialisme Revolucionari 

Malgrat la victòria del PP i de la majoria obtinguda pels partits del capital, el 20D va suposar una sacsejada forta als fonaments del règim del 78. Després d'anys de lluites al carrer i a les urnes, per primer cop en molt de temps, els partits de l'establishment s'han vist incapacitats per a formar el pròxim govern d'austeritat.

És un signe clar de crisi i descomposició del sistema: el poder, la classe dominant, no només no és capaç de garantir la governabilitat de l'estat, sinó que, fins i tot, té problemes per a mantenir sota control als seus propis partits. Avui dia, un PP intrínsecament corrupte està ple de batalles internes, imputacions, acusacions... Malgrat d'haver aguantat significativament bé a la cita electoral, el seu lideratge com a principal partit de les classes dominants espanyoles sembla mostrar signes clars de debilitat, fins al punt que tan sols la seva permanència en el poder el manté unit. Al mateix temps, el que semblava el seu relleu natural, Ciudadanos, no sembla en disposició de donar el "sorpasso" en la dreta espanyola.


Per la seva banda, dins del PSOE també es lliura una batalla immensa per la seva direcció. Les limitacions que ha mostrat l'antiga socialdemocràcia europea a l'hora d'afrontar la crisi, el condemnen a la inestabilitat i li auguren un futur negre. La pròxima cita electoral serà clau pel seu futur, sobretot si pensem que molt possiblement tindran un paper clau en qualsevol de les diferents possibilitats de govern.

Totes aquestes contradiccions tindran un pes encara més significatiu després del 26J. Sigui quin sigui el resultat electoral, el que és evident és que qualsevol possible nou govern pro-austeritat serà molt més dèbil que l'actual majoria absoluta del PP, per la qual cosa tindrà moltes més dificultats per implantar retallades i, per tant, serà molt més permeable a la pressió del carrer.

D'altra banda, l'acord entre Garzón i Iglesias per a la formació de la candidatura Unidos Podemos suposa una fita molt important. Després d'un període postelectoral de negociacions plenes de postureig que han portat a la majoria de votants a l'afartament sobre la situació, la formació de la candidatura única ha omplert novament d'il·lusió i esperança a un moviment que fa anys que lluita, tant al carrer com a les urnes, sense victòries significatives.

Segons totes les enquestes, Unidos Podemos està en disposició d'aconseguir el segon lloc en les noves eleccions i, fins i tot, no és descartable que lluiti pel primer. Des de SR donem suport activament a aquesta candidatura i treballem per a convertir-la en una veritable eina de transformació social. S'han acabat els temps en els quals els resultats electorals de l'esquerra eren marginals i s'ha obert un període on hem vist i seguirem veient a aquestes formacions en posicions de governabilitat.

Tot i aquesta bona notícia, no es pot deixar d'assenyalar que queda molt de camí per recórrer i que les experiències a Grècia o als ajuntaments del canvi a l'estat espanyol mostren que no és suficient amb conquerir el poder institucional per a donar resposta a les necessitats més urgents de la classe treballadora. La classe dominant, organitzada més enllà dels partits polítics que la representen, té molt clar que només poden mantenir els seus privilegis atacant i rebaixant els drets i els nivells de vida dels treballadors. Això s'acaba traduint en les polítiques d'austeritat que hem vist durant els últims anys i, això, no canviarà per molt que els partits que representen als treballadors guanyin eleccions. Com hem repetit en moltes ocasions, els canvis profunds no es donen a través de les institucions, sinó a través de les lluites al carrer, als centres d'estudi i a les empreses. I aquests canvis no són possibles seguint les normes que marca el marc capitalista. Dit d'una altra manera, només mitjançant un programa rupturista és possible acabar amb l'actual crisi sistèmica que ens porta a una vida de misèria i manca de drets. Malauradament, el programa d'Unidos Podemos encara està lluny de recollir aquestes mesures rupturistes (nacionalització de la banca i altres sectors estratègics, impagament del deute, inversió pública massiva, dret efectiu d'autodeterminació) i lluitar perquè aquestes siguin la base del programa és una de les principals tasques que els marxistes revolucionaris tenen ara mateix sobre la taula.

Al mateix temps, valorant molt positivament l'acord, és evident que aquest ha tingut lloc de forma cupular, és a dir, per acord entre les direccions, i el resultat encara està lluny de ser un veritable front únic des de la base. Aquest front hauria de tenir espais de debat i treball conjunt a les bases. Aquests espais han de servir per a posar en contacte als millors activistes vinguts de les diferents organitzacions, tradicions i moviments i ha de ser des del contacte i treball conjunt que s'assoleixin conjuntament les conclusions correctes. Sense una veritable mobilització democràtica des de la base es corre el perill que Unidos Podemos es converteixi en una eina burocràtica que tan sols es mou en el pla institucional i que acabi sent un pes mort pel moviment.

Un possible pacte de govern amb el PSOE, possibilitat que no deixen de repetir des de la direcció de Podemos, impossibilitaria portar a terme les dues tasques que hem assenyalat com les més importants pel moviment en la conjuntura actual: lluita per un programa de clara ruptura amb el capitalisme i el règim del 78 i lluita per una organització veritablement democràtica des de la base que es mobilitzi activament pels seus drets. Qualsevol pacte de govern amb un partit pro-austeritat implica seguir fent retallades, o el que és el mateix, governar contra els interessos del poble treballador.

Més enllà de les mesures rupturistes anunciades més amunt, la primera de les actuacions ha d'anar encaminada a donar resposta immediata a les situacions d'urgència que viuen milions de persones mitjançant un pla d'emergència social que tan sols és viable aplicar trencant amb els actuals sostres de dèficit i altres imposicions vingudes des de la Troika. Cal ser conscient que qualsevol acció d'aquest tipus mai va ser portada a terme amb el beneplàcit de la veritable classe dominant i que, per tant, no té sentit buscar l'acord amb aquesta classe. Això significa que davant un inevitable enfrontament des del govern contra la classe dominant, si no estàs armat amb un programa rupturista i una mobilització sostinguda, acabes capitulant davant del sistema (com en el cas de Syriza a Grècia) i convertint-te en un gestor més de les engrunes del capitalisme.

Aquest procés de mobilització i pressió des del carrer ha de començar ja, des de la mateixa campanya electoral que ha de servir com a punt de partida d'un pla d'acció continuat que lluiti per una veritable transformació social.