Per què és important l'1 de maig?

La història de l'1 de maig i la lluita de classes avui dia

Robert Pérez, Socialisme Revolucionari Barcelona

Cada any, l'1 de maig, milions de persones d'arreu del món participen en manifestacions i celebracions del moviment dels treballadors. És una expressió impressionant de l'internacionalisme de la gent treballadora que entén que tenen més en comú entre ells que amb els capitalistes del seu propi país. Menys coneguda és la història de l'1 de maig i com aquesta lluita pot vincular-se amb les batalles d'avui dia.


L'1 de maig té el seu origen en la lluita arreu del món per una jornada de 8 hores sense pèrdua de salari en el segle XIX. Aquest era el període de la revolució industrial i del desenvolupament del capitalisme i, a la vegada, del naixement del moviment dels treballadors. Aquesta lluita va generalitzar la ràbia dels treballadors contra el capitalisme i es va convertir en una demanda comuna al voltant de la qual s'estava construint un moviment obrer més ampli.

Un dels epicentres del moviment per la jornada laboral de 8 hores era Chicago i va ser allà on els esdeveniments de l'anomenada “revolta de Haymarket” es van cristal·litzar en la lluita que posteriorment va donar lloc a l'actual 1 de maig.

L'1 de maig de 1886, una gran manifestació va tenir lloc a Chicago per donar suport a la jornada laboral de 8 hores. Durant els dies posteriors, es va convocar una vaga general als EUA per lluitar per aquesta demanda. Una de les lluites més ferotges va ser la dels treballadors de la fàbrica de maquinària McCornick. El 3 de maig, durant unes protestes contra l'ús d'esquirols i policia per a rebentar la vaga, es va acabar amb la mort de diversos manifestants per part de la policia.

El 4 de maig es va convocar una protesta a l'anomenada Plaça Haymarket contra aquests assassinats. Encara que els ànims estaven exaltats, el líder obrer August Spies va demanar que la protesta fos pacífica, cosa que es va complir. Gairebé al final de la concentració, la policia va marxar dins de la manifestació per a dispersar-la. En aquest moment, una bomba casolana es va llençar sobre la policia. Un policia va morir per l'explosió i molts altres policies i manifestants van morir durant el posterior tiroteig que alguns van descriure principalment com trets de la policia causats pel pànic.

L'origen de la bomba mai va estar clar. Va poder ser producte d'un anarquista que creia en actes terroristes comesos individualment per lluitar contra el capitalisme (que Socialisme Revolucionari no dóna suport), però també va poder ser, com molts treballadors en aquell moment van creure, una acció d'agents provocadors de l'estat.

El resultat va ser l'acció violenta de l'estat capitalista que va enjudiciar els líders obrers locals. Quatre d'ells van ser sentenciats a mort i la resta a llargues condemnes de presó. El judici va ser una farsa, ja que van ser jutjats per associació amb la causa dels actes violents i no pels actes en si mateixos. El mateix Spies va ser condemnat a mort, tot i les repetides crides que va fer a una protesta pacífica. Això va causar la ira en el moviment obrer mundial i els morts i condemnats es van convertir en màrtirs de la lluita per la jornada de 8 hores i del moviment obrer en general.

("Vindrà un temps en què el nostre silenci serà més poderós que les veus que intenteu estrangular avui". A. Spies, segons abans de ser penjat)

El 1890, els líders de la Segona Internacional van convertir el dia en una protesta mundial per la jornada de treball de 8 hores i la solidaritat de la classe treballadora a escala internacional. En les primeres manifestacions arreu del món hi van assistir milions de persones i aquestes continuen fins a dia d'avui.

El líder de la Revolució Russa, Trotsky, juntament amb Lenin, va donar un discurs per al soviet de Moscú el 1924, 7 anys després de la primera revolució reeixida dels treballadors a Rússia, i només 35 anys després de la primera manifestació de l'1 de maig. Trotsky va arremetre contra els llavors líders de la Segona Internacional. Va utilitzar l'exemple de com els seus líders alemanys havien donat suport a les prohibicions i atacs de l'estat a les manifestacions de l'1 de maig. Bàsicament, en la mateixa generació havien traït el llegat històric de la necessitat de la lluita contra l'estat capitalista. Si en aquell moment era cert, ho és mil vegades més ara, en relació amb els antics partits dels treballadors com el PSOE a l'estat espanyol i altres arreu del món. Aquests ex-partits dels treballadors reconeixen només de boca el veritable significat de l'1 de maig.

La lluita per la jornada de 8 hores a moltes parts del món va comportar anys d'intenses batalles. A Barcelona, es va aconseguir després d'una vaga general de 44 dies el 1919. Amb aquest tipus de lluites militants es va construir el moviment dels treballadors i es van guanyar molts drets bàsics que actualment tenim. Aquest tipus de lluites heroiques és allò que necessitem ara per la reconstrucció del moviment obrer.

En el mateix discurs de 1924, Trotsky va senyalar correctament els tres aspectes clau que marquen la importància de l'1 de maig: internacionalisme i solidaritat, lluita contra el militarisme (just després de la Primera Guerra Mundial i abans de la Segona) i la lluita per la jornada laboral de 8 hores. Aquestes qüestions són encara rellevants avui dia, fins i tot, quan les condicions objectives i la forma en què hem de desenvolupar les nostres tàctiques i estratègies són lleugerament diferents de les del passat. Encara podem fer servir aquests assumptes per a unir a la classe treballadora mundial.

La lluita contra el militarisme

Les crisis capitalistes desemboquen sovint al carreró sense sortida de les guerres, sigui per recursos, prestigi, o per a defendre els interessos dels poders imperialistes. El resultat és la devastació de la gent corrent. Actualment, estem vivint una onada d'atacs terroristes horribles (com comentem en el nostre article sobre els atemptats a Brussel·les) que són el resultat directe de les també horribles guerres pel petroli a Iraq.

Això està vinculat amb el desastre que s'està desenvolupant a Síria i que força a milers de persones a arriscar les seves vides per a escapar de la mort i la destrucció, cosa que s'ha convertit en el focus dels mitjans de comunicació. Moltes persones instintivament han volgut ajudar als que pateixen a través de campanyes des de la base que han sorgit a nombroses localitats i barris de la classe treballadora.

Aquest internacionalisme i humanitat bàsics són moviments paral·lels als horrors de la guerra i el terrorisme, i hem de construir-los, no deixant-los en arguments morals i caritatius de l'ajuda als altres, sinó basant-los en l'arrel d'aquests problemes. L'única solució a llarg terme es troba en la unitat de classe de la gent corrent, que serveixi com a pont entre religions i nacionalitats, i que es basi en organitzacions que lluitin per un món socialista, igualitari i democràtic.

Síria és només un dels exemples més brutals del problema de les migracions humanes en l'era moderna, que són causades per la guerra i la pobresa que fa anar a buscar treball i una vida millor a milions de persones.

La patronal, els seus representants polítics i les institucions normalment no tenen problemes amb les migracions econòmiques, ja que les fan servir per a minar les condicions i salaris de la població oriünda per a augmentar els seus beneficis. Al mateix temps, la immigració s'utilitza per a desviar la ràbia de la gent corrent per la falta de recursos que causen els programes d'austeritat. Això és a la vegada utilitzat per la propaganda de dreta, fomentant el racisme i culpant els immigrants dels problemes socials causats per la mateixa patronal.

Internacionalisme

Les institucions no democràtiques de la Unió Europea que representen només a l'elit governant Europea, han fet molt poc per ajudar als refugiats sirians o als immigrants econòmics. Intenten utilitzar una Grècia castigada per l'austeritat com a para-xocs dels pitjors problemes de la crisi síria. Continuen demanant més austeritat a la classe treballadora europea. No hi ha res progressista ni reformable a la UE. El millor que podrien fer els representants dels treballadors escollits per al parlament europeu és construir una plataforma per una Europa alternativa, una Europa socialista i unida.

La crisi actual del capitalisme ha afectat a tothom. El capitalisme opera a nivell international, però sovint pensa a nivell estatal i, per tant, un internacionalisme i una solidaritat reals són més importants que mai. Hem de lluitar per un món de la classe treballadora i, també, organitzar sobre aquesta base on sigui possible. Com Socialisme Revolucionari fa en el Comité per una Internacional dels Treballadors. Això inclou la lluita pels drets democràtics dels països que vulguin l'auto-determinació, però construir això forma part d'un objectiu socialista mundial. Es va poder entreveure el que és possible aconseguir a la vaga general europea parcial del 2012. Aquesta hauria pogut assestar un gran cop a l'austeritat si en aquell moment els líders del moviment europeu haguessin desenvolupat tot el seu potencial. Però no podem simplement desitjar que això succeeixi, hem d'organitzar els treballadors del món al voltant d'un programa que beneficïi a tots.

Jornada de 8 hores sense pèrdua de salari

La demanda d'una jornada de 8 hores sense pèrdua de salari encara té vigència a moltes parts del món, però ara estem a un món d'atur i subocupació massius, on les conquestes del passat s'estan destruint per l'austeritat. La seguretat laboral, l'habitatge garantit o la idea bàsica de democràcia en si mateixa estan decaient en el sistema actual. La precarietat és la norma. L'empenta principal rere la campanya original per la jornada de 8 hores era una lluita ofensiva per una vida digna de la gent treballadora. Aquesta és encara la lluita d'avui dia. La campanya per salaris mínims dignes com els 15 dòlars l'hora (veure article a la pàgina 6) i les campanyes per la Renta Bàsica es troben en aquesta tradició. Hem de lluitar per aquestes reformes bàsiques, ja que el capitalisme es resistirà a tots els nivells, però sobretot hem de vincular aquestes demandes amb la necessitat de lluitar per la fi del capitalisme.


Els primers anys de les protestes de l'1 de maig van tenir lloc en un període històric on el capitalisme estava en ple desenvolupament, a la vegada que el moviment obrer mundial lluitava per l'avanç de la humanitat. Durant els últims 130 anys, des del primer 1 de maig, hem vist victòries i derrotes, però també intents i oportunitats per a acabar amb el capitalisme i crear un món socialista. Hem d'aprendre dels nostres màrtirs i història, però sobretot recordar que res s'ha guanyat veritablement sense un enfocament revolucionari de la lluita de classes.