L'Escola d'Estiu del CIT


A finals del mes de juliol va tenir lloc l'Escola d'Estiu, una setmana de debats i informes del Comitè per una Internacional dels Treballadors (CIT), organització internacional a la qual està afiliat Socialisme Revolucionari. La situació grega va ocupar un lloc central en les discussions, però també es va abordar la situació socioeconòmica a tots els continents. 300 persones van participar en aquest esdeveniment que es va organitzar a Lovaina, Bèlgica.

El següent informe és un resum de la discussió sobre Europa i la situació internacional.


La crisi grega afecta a tota Europa

Es preveu que la zona euro experimentarà un creixement lent aquest any i el pròxim. El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, va comentar: "A aquest ritme, el continent europeu no es pot treure de sobre l'alta taxa d'atur i s'enfonsarà en deute". Thomas Picketty va destacar el dilema a què s'enfronta Grècia: se suposa que ha de pagar el 4% del seu PIB durant 30 anys als "prestadors". Seria molt més fàcil cancel·lar el deute.
Grècia s'ha convertit en un laboratori on s'estan provant el capitalisme, el reformisme i la revolució. La troika es va obstinar a aixafar i desacreditar completament a Syriza, i ja ha aconseguit en certa forma un 'canvi de règim'. Tsipras i la direcció de Syriza van capitular, en comptes de prendre el mandat popular que el 61% de vots pel 'NO' a l'austeritat els proporcionava.

"La traïció és inherent al reformisme", va escriure Trotski. Els partits socialdemòcrates han estat incapaços d'oferir reformes progressistes i s'han passat obertament al bàndol dels capitalistes i les contrareformes. Desafortunadament, Syriza ha passat per una 'pasokització', és a dir, ha acabat traint igual que el partit socialdemòcrata grec Pasok.

Sens dubte, això repercutirà en la lluita contra l'austeritat en països més petits, com Irlanda i Portugal, i fins i tot en països més grans, com Itàlia i Espanya. Podemos s'està estancant i els seus líders, havent girat a la dreta, han dit que haurien recolzat l'acord a Grècia! Però la crisi grega no ha acabat, encara hi ha possibilitats a Grècia i a altres països. A tot arreu s'està preparant el terreny per a noves formacions.

Perspectives per a la lluita de classes

El desenvolupament de la situació al nord d'Europa indica cap a on pot evolucionar la lluita de classes. A Gran Bretanya, les eleccions generals i l'elecció de la direcció del partit laborista han produït avenços interessants. La classe treballadora s'orienta cap al pla industrial com a resposta a l'ofensiva dels empresaris i el govern Tory.

La vaga dels conductors de tren a Alemanya i les lluites a França per a preservar allò que queda de la setmana de 35 hores mostren la seva voluntat de lluitar. A Bèlgica, l'elecció d'un govern de dreta el 2014 ha obert un nou període. Hi ha hagut grans manifestacions i vagues sindicals. Per primera vegada en anys, s'han organitzat reunions i piquets als llocs de treball. Si un nou moviment convoqués una vaga general de 48 hores per enderrocar al govern, es podrien establir les bases per a un nou partit dels treballadors.

Crisi migratòria

A la majoria de països d'Europa, també hi ha un creixement de l'extrema dreta com a conseqüència de la crisi del capitalisme i el fracàs de l'esquerra. Part del seu augment es deu a la forma en què utilitzen la crisi migratòria.

El col·lapse social a l'Orient Mitjà i Àfrica ha suposat la mort de milers de persones en l'intent de creuar la Mediterrània. Igual que la crisi de Grècia, els conflictes al voltant d'aquesta crisi humanitària exposen divisions nacionals insalvables dins de la UE. Això demostra que la unió monetària és impossible sense una unió política, que és al seu torn irrealitzable sobre una base capitalista. Els socialistes han de proposar un programa contra la viciosa campanya anti-immigració de la dreta, incloent-hi el dret d'asil.

Commoció a l'Orient Mitjà

L'horrible crisi a què s'enfronten els treballadors a l'Orient Mitjà és la seqüela de la intervenció imperialista a la regió. Síria ha estat esquinçada per la guerra civil. L'eix sunnita constituït per Turquia, Aràbia Saudita, Qatar i altres està donant suport a les milícies sunnites que lluiten contra el règim d'Assad.

L'Orient Mitjà ha passat de ser un símbol de la revolució a un de la contrarevolució, com mostra l'aparició d'ISIS. Aquesta organització controla la meitat de Síria i una tercera part de l'Iraq. ISIS s'alimenta de la desesperació entre els musulmans sunnites que han estat bombardejats pel règim d'Assad i, en el cas de l'Iraq, entre els que han patit la discriminació sota el govern liderat per xiïtes que va prendre el poder després de la invasió nord-americana l'any 2003.

Els kurds sirians, basats al voltant del YPG i el YPJ a Rojava al nord de Síria, han estats els més reeixits en la lluita contra ISIS. El govern d'Erdogan ha fet costat a ISIS amb la clara intenció d'impedir la formació d'un estat kurd.

La derrota d'ISIS no és només una qüestió militar. Cal abordar les causes que alimenten el seu creixement. El CIT dóna la benvinguda a la derrota d'ISIS a Kobane, però reconeix que forces com el PYD necessiten un programa capaç de convèncer a altres nacionalitats a la regió i de proposar una confederació democràtica que trenqui amb el capitalisme i el latifundisme, la creació d'un Orient Mitjà socialista.

Economia mundial

Tot i que en aquest moment hi ha una molt parcial recuperació econòmica, la productivitat està decaient i hi ha pressions deflacionàries a tot el món, no només a Europa.

La desacceleració de l'economia xinesa ha tingut un impacte immediat al món neocolonial. La caiguda dels preus de productes bàsics ha agreujat les condicions de vida en països com Nigèria, on els funcionaris no cobren des d'octubre. A això cal afegir els últims girs de la Borsa xinesa. La pujada de tipus d'interès als EE. UU. podria arrossegar l'economia mundial a una nova crisi. Els capitalistes tenen grans "estalvis" però cap lloc on invertir-los.

En realitat, hi ha hagut un enorme creixement de capital fictici mitjançant les injeccions de liquiditat empreses per molts bancs centrals. Això ha exacerbat un deute creixent que representa un problema major per a l'economia mundial. La Borsa mundial ha duplicat el seu valor i el deute públic s'ha disparat a molts països, cosa que ha provocat la creació de noves bombolles.

Rivalitats interimperialistes

L'augment del poder econòmic i militar de la Xina ha reduït la influència de l'imperialisme nord-americà a la regió d'Àsia i el Pacífic. EUA està buscant el suport d'aliats asiàtics, com el Japó, amb la finalitat de contenir la Xina.

L'Àsia Oriental registra un quart del creixement del producte brut mundial i representa una regió clau per al capitalisme mundial. D'una banda, EUA vol estendre el TTP, també conegut com una OTAN econòmica, a aquesta zona per a contrarestar la influència de Beijing. D'altra banda, el règim xinès està desenvolupant el Banc Asiàtic d'Inversions per expandir la seva influència a la regió i espera jugar un paper similar al de l'FMI o el Banc Mundial.

A Ucraïna, tant el govern rus com l'ucraïnès han donat per mort l'acord de Minsk que suposadament havia de portar la pau a la regió. A canvi de préstecs de la UE, el país està patint el major pla de privatitzacions en 20 anys, amb més de 300 companyies venudes, incloent-hi ports i mines.

Els Estats Units

La relativa recuperació econòmica als EE. UU. està donant espai als treballadors per a lluitar contra els salaris baixos. Socialist Alternative (secció del CIT als EE. UU.) ha jugat un paper fonamental en la lluita per un salari mínim de $ 15 l'hora. Aquesta reivindicació, que va començar a Seattle, s'ha aprovat a San Francisco, New York i Los Angeles, i s'està debatent a la majoria de ciutats.

Altres exemples del gir a l'esquerra que s'està produint en la societat americana són el moviment Black Lives Matter, que creix amb cada brutal assassinat comès per la policia, i la candidatura a la presidència del senador Bernie Sanders. Socialist Alternative discuteix amb el públic generat per la campanya de Sanders, tot i no donar suport a la seva campanya per guanyar la nominació dins del partit demòcrata. Sanders està "lluitant contra la classe dels multimilionaris utilitzant una eina de la classe dels multimilionaris", per això necessita presentar-se de forma independent i amb un programa socialista.

Una doble tasca

Diversos economistes expliquen que els dirigents no estaran a la mateixa posició en què estaven abans si es produeix una nova recessió econòmica. La qüestió sobre com es desenvoluparà el moviment dels treballadors és crucial, especialment a països com la Xina, on hi ha una classe treballadora molt potent.

Hi ha dues tasques fonamentals: l'enfortiment polític del moviment dels treballadors i l'organització dels desorganitzats amb l'objectiu de construir l'acció col·lectiva necessària per a desafiar i acabar amb el sistema capitalista. Després de la capitulació de Tsipras, ha quedat clar que les noves organitzacions de treballadors necessiten un programa per lluitar fins al final contra les polítiques d'austeritat.