El procés de confluència de l'esquerra a Badalona

Declaració de SR Badalona, publicada originalment a "La Bretxa", número de maig del 2015

Des de les pàgines de La Bretxa hem anat seguint amb detall el procés de confluència local a Badalona de cara a les eleccions municipals del pròxim mes de maig. No només perquè SR ha tingut una especial incidència en ell, sinó perquè es pot considerar un exemple d'allò que està passant amb els nombrosos processos de confluència per tot l'estat.


Per als marxistes revolucionaris, el pla electoral no és el més important, ja que la clau de les seves intervencions està al carrer, participant en les nombroses lluites, elevant la consciència de la classe treballadora i potenciant els moviments socials, obrers i polítics.

Però tot procés electoral és també una oportunitat magnífica per a donar impuls a totes aquestes lluites, i l'obtenció de representació institucional ha d'utilitzar-se per a això precisament. És il·lusori pensar que es podrà transformar la societat únicament amb el poder institucional. El sistema és una camisa de força capitalista que limita tot canvi profund governi qui governi. Això no vol dir que no calgui utilitzar totes les eines que el poder institucional ens pugui donar, sinó que cal tenir en compte que és impossible una veritable transformació social si aquesta no parteix del poble treballador organitzat que desafia l'establishment i decideix conscientment prendre el control del seu futur polític.

És en el pla municipal en què el moviment s'enfronta per primer cop davant aquest repte, que a la vegada porta associat el tema de la unitat de l'esquerra. El principal escull que s'estan trobant els processos de confluència són les reticències per part de l'esquerra tradicional a entrar en processos des de baix, ja que això fa perdre clarament el control a les burocràcies. Hi ha hagut milers d'excuses, però darrere d'elles simplement es troba això.

L'esquema que han seguit molts d'aquests processos és el següent: d'una banda, les capes d'activistes més combatius que s'han incorporat a les lluites en l'últim cicle de mobilitzacions, agrupades en nombrosos moviments socials i en Podemos; i d'altra banda, una esquerra tradicional, bàsicament IU, controlada per sectors burocràtics i profundament reformistes que veuen el tema de la confluència com un assalt a la seva petita quota de poder. I normalment, dins d'aquesta esquerra tradicional, uns sectors crítics que aposten per l'obertura de l'organització i que acaben jugant un doble rol. Lluiten contra la seva pròpia direcció a la vegada que van a contrapeu en els processos confluents que tenen lloc fora de l'organització. En aquesta situació, si els sectors crítics no aconsegueixen imposar-se a les direccions burocràtiques (com ha estat en la majoria de casos), el militant d'IU es veu sotmès a una forta pressió i finalment ha d'acabar decidint entre deixar la militància o ser expulsat.

En aquestes circumstàncies, una veritable confluència des de la base sembla realment difícil i el conflicte constant al voltant de la forma de confluència fa passar a un segon pla el debat programàtic, que és el realment important.

En la majoria de llocs importants no hi haurà una única candidatura d'esquerres. I Badalona no és una excepció. Finalment, després d'un tumultuós procés, hi haurà dues candidatures d'esquerres a l'alcaldia:

D'una banda, la reedició de la vella coalició ICV-EUIA a la qual s'ha afegit un petit sector dissident de Podemos (els perdedors de les primàries internes), i de l'altra, la candidatura Guanyem Badalona en Comú, que inclou nombrosos activistes independents i compta amb el suport de la CUP, Podemos, Procés Constituent i els sectors crítics d'EUIA (perdedors de la seva lluita interna) i ICV.

Des de SR lamentem que no hagi estat possible una única candidatura d'esquerres a l'alcaldia de la ciutat i condemnem les actituds sectàries que s'han dut a terme per nombrosos actors, especialment per part de la direcció local i nacional d'EUIA.

La candidatura Guanyem Badalona en Comú és la que ha aconseguit agrupar al seu voltant a un major i més combatiu grup d'activistes i la que suposa un pas endavant important per al moviment. SR dóna suport a aquesta candidatura i fa una crida a participar activament al procés.


Convertir una candidatura d'aquest tipus en un veritable moviment social i polític armat amb un programa realment revolucionari basat en la mobilització i la desobediència civil és el pròxim repte que l'esquerra haurà d'afrontar.