Per què és tan difícil la confluéncia? L'exemple canari

13/05/2015, Vicky Lara, SR Gran Canaria

Canàries no ha estat cap excepció pel que fa als processos de confluència ja comentats a l'article referent a Badalona, que han tingut un paral·lel claríssim a Las Palmas de Gran Canaria, ciutat més poblada de les illes Canàries i vuitena en l'estat espanyol, amb altíssimes taxes d'atur i desigualtat.


A aquesta ciutat es presentaran dues candidatures d'esquerra i suposadament "de confluència". D'una banda ens trobem amb la candidatura "oficial" d'IU Canàries (IUC), que es presenta en coalició sota el nom Canarias Decide (IUC-Los Verdes, Unidad del Pueblo i Alternativa Republicana), construïda i pactada des de la mateixa direcció d'IUC. I d'altra banda tenim Las Palmas de Gran Canaria Puede, espai de confluència en què l'Assemblea d'IUC de Las Palmas va decidir participar, i que també aglutina a Podemos, Ganemos, Equo, Partido Humanista, AAVV i activistes independents, i que funciona a més a través d'una Assemblea Ciutadana en què qualsevol veí pot participar.

El preu que ha pagat l'Assemblea de Las Palmas per participar en aquesta confluència ha sigut molt alt. S'han produït més de 10 expulsions a l'illa de Gran Canària, incloent-hi la majoria de la direcció local que va recolzar la confluència, i l'autora d'aquest article, membre de la direcció local així com única representant a la direcció nacional que argumentava obertament per la confluència. Les expulsions, que no es donen per perdudes, ja que presenten molts dubtes quant a forma, van ser comunicades sense que hi hagués abans cap tipus de defensa davant òrgans interns de disciplina. No només hi ha hagut expulsions o marginalitat de simpatitzants a Las Palmas, sinó també a Santa Brígida i a Arucas, malgrat que cap d'aquestes dues Assemblees ni les persones afectades participin en confluències similars a les seves localitats. El delicte? Haver sigut fotografiades a assemblees de LPGC Puede.

La mateixa definició i orígens d'IU a escala federal com a un espai de confluència d'esquerra política, hagués hagut d'impular aquest procés perquè s'hagués començat des de les bases a tots els llocs on això fos possible, per forçar al mateix Podemos (amb les seves contradiccions pròpies ja a articles anteriors) a unir-se a aquest, i a partir d'aquí apostar clarament per un programa de ruptura amb el règim del 78. Importants sectors de les bases han llegit correctament el moment històric on ens trobem, i efectivament s'han mostrat disposades a lluitar per aquest tipus de processos confluents, normalment a través d'Assemblees Ciutadanes que s'han construït amb més o menys fortuna a diverses localitats de Gran Canària i Tenerife.

Malgrat això, la direcció burocràtica d'IUC estava actuant a través d'una perspectiva completament diferent. Els bons resultats de les eleccions europees – comparats amb els d'altres eleccions – li donaven esperances, però no tant en una veritable sacsejada de la situació política en l'àmbit local i regional, sinó en termes d'assolir representació, encara que fos mínima, a moltes institucions on ara no estan. Aquesta posició conservadora, pel fet de voler posicionar-se com a esquerra del règim i no com la força de la seva ruptura i transformació, vergonyosament també ha estat lligada a motius econòmics com la facilitat d'accés a subvencions o a finançament bancari per les eleccions. Amb aquests criteris s'ha anat discutint la ratificació dels processos de confluència de Puerto de la Cruz, La Laguna i La Orotava, i s'ha actuat brutalment contra el de Las Palmas.


Tot i així, totes les que participem a Las Palmas de Gran Canaria Puede sabem que hem emprès el camí correcte per a construir un veritable moviment d'unitat popular, de democràcia participativa i de programa de ruptura amb el règim. Hem de seguir avançant en aquest camí, però també cap a una nova refundació de l'esquerra, dins i fora d'IU, on aquests principis no solament es trobin reflectits al paper sinó que siguin l'autèntica pràctica política de l'organització, i també cap a la coordinació d'aquests espais de confluència cap a àmbits autonòmics i fins a l'estatal per aconseguir un veritable canvi a la nostra societat.