24/10/2014, Vicky Lara, SR Gran Canaria
El 4 de setembre el Govern de Canàries va anunciar que realitzarà una consulta abans de finals de novembre sobre les prospeccions petrolíferes en aigües de les illes de Fuerteventura i Lanzarote. Es preveu que aquesta consulta no serà considerada legal pel govern central, i durant mesos aquest tema s’ha fet servir clarament com a estira i arronsa electoralista entre el govern canari (CC-PSOE) i el govern central i el PP.
Tanmateix, la lluita contra les prospeccions petrolíferes està molt més arrelada en els danaris, que no es deixen impressionar pas por la sorprenent reconversió de Paulino Rivero, president del govern canari, vers l’ecologisme. Així, mentre en les nombroses manifestacions i accions en contra de les prospeccions petrolíferes es demana apostar decididament per les energies renovables, el govern canari defensa l’ús d’altra energia fòssil com es el gas.
Pel que fa al petroli, la contaminació de varies platges a Agüimes, Gran Canària, durant el mes de juliol va ser només una pinzellada del que podria succeir si hi hagués un vessament de cru a prop de Fuerteventura i Lanzarote. Aquest desastre ecològic, relativament petit, es va produir pel vessament de 20 tones de ‘piche’, aparentment procedents de la neteja d’un vaixell, mentre que Repsol podria vessar, segons els seus propis càlculs, l’equivalent a 30.000 barrils de cru en un accident (Coordinadora Canaria contra las Prospecciones, http://www.canariasdicenoarepsol.org). Cal tenir en compte que un vessament davant de les costes Fuerteventura i Lanzarote podria ser desastrós per a les illes, i no tan sols des del punt de vista mediambiental o turístic, donat que l’aprovisionament d’aigua d’aquestes illes prové de dessalinitzadores.
Les classes populars canàries ja estan clarament mostrant el seu rebuig a les prospeccions, per exemple, no és estrany trobar cartells o pancartes en contra d’aquestes en comerços i vivendes. Però, tot i que podria ser evidentment útil que aquest rebuig es manifestés també a través d’una consulta, la proposta del govern canari podria arribar molt tard, ja que Repsol ha manifestat que vol començar les exploracions a finals d’any.
Per tant, hem de seguir lluitant i exercint pressió en les setmanes i mesos següents per tal que aquestes no s’arribin a produir, a través d’instruments com la Coordinadora Canaria contra las Prospecciones, que agrupa a partits d’esquerra, grups ecologistes, moviments socials y veïnals, etc. A més a més, hem de deixar clar que volem un altre tipus de sistema energètic per a Canàries, amb el que s’aprofitin al màxim les possibilitats d’ús de les energies renovables, el que suposaria també una aposta envers la sostenibilitat i per a acabar amb la dependència energètica.