Cercant la unitat de l’esquerra a Badalona


05/11/2014, Ángel Morano, SR Badalona

A Badalona les forces de l’esquerra viuen, en l’actualitat, una situació tan peculiar com paradigmàtica. Peculiar perquè a pocs altres llocs es pot donar el cas que, a les properes eleccions municipals, es presentin fins a quatre candidatures d’esquerres que pretenen ser, almenys sobre el paper, unitàries i rupturistes. Paradigmàtica perquè s’hi poden trobar tots els vicis i virtuts que ara mateix afecten l’esquerra, tant a nivell local, com nacional i estatal.


Quatre candidatures, dèiem: la típica coalició ICV-EUIA, x Guanyar Badalona, la Crida per Badalona i el que pugui sortir al voltant de Podemos/Podem. ICV, EUIA, PSUCviu, PCC, Revolta Global, CUP, Procés Constituent, Podemos/Podem i una desena de moviments socials formen part d’aquest còctel. El posicionament respecte a la qüestió nacional, la forma d’afrontar la unitat i el funcionament intern són factors que s’entrecreuen. Cadascuna de les diferents propostes que es plantegen ara mateix respon a totes aquestes contradiccions. Sens dubte que l’esdevenir dels fets anirà reduint aquestes candidatures a mida que s’acosti la cita electoral, però avui semblen haver entre elles més barreres que ponts.

Malgrat que Badalona té actualment un dels alcaldes més reaccionaris de l’estat, té també una llarga tradició de lluites obreres i veïnals. Barris sencers van aconseguir dignificar les seves condicions de vida a cop de manifestació. El PSUC hi va jugar un paper molt important durant l’etapa final del franquisme i els primers anys de la “democràcia”. Les associacions de veïns van ser potentíssims instruments que feien tremolar els poders locals. Aquest ADN no es pot esborrar d’un dia per l’altre, però és cert que la coronació del capitalisme com a “vencedor de la història” a principis dels noranta, la consolidació de l’estat del benestar i el boom econòmic de principis del segle XXI van tenir un impacte enorme en la consciència de la població, especialment en els instruments que havien estat útils per a les lluites anteriors. Tant les associacions de veïns com els partits de referència (ICV-EUIA), arrossegats per les seves direccions, passaren a formar part del sistema i deixaren la tradició de la lluita militant a canvi d’una estratègia de gestió amable del capitalisme. I així vam veure ICV-EUIA participant en governs de coalició amb partits del sistema, sempre les mateixes cares, les mateixes polítiques. Vam veure buidar-se de contingut i de socis les associacions de veïns, que envellien fins arribar gairebé a la desaparició.

Aquests instruments es van veure superats per l’arribada de la crisi i això es pot constatar clarament en la situació actual. Els moviments socials apareguts a la ciutat després del 15-M (la PAH, l’Assemblea d’Aturats, l’Auditoria del Deute, l’Àgora Ciutadana, entre d’altres) van passar a ocupar el buit que havien deixat les associacions de veïns i van aportar frescor i dinamisme a les lluites, tot atraient al mateix temps una nova onada d’activistes.

En el pla polític, el buit que no van saber cobrir les direccions de la vella coalició ICV-EUIA és el que ara es disputen els nous actors, recolzant-se en els nous moviments socials i amb l’arribada al primer pla de l’esquerra independentista i de Podemos/Podem.

És evident que tota aquesta frescor apareguda durant els últims anys de lluita ha de ser el motor del canvi social que desitgem, però seria un error obviar la importància que van tenir, i que encara conserven, les principals organitzacions d’esquerra de l’estat com a principals hereves de les lluites del passat: EUIA a nivell local i nacional i IU a nivell estatal. Aquestes organitzacions, tot i que són percebudes per la majoria com un actor més del sistema, no són monolítiques i, per sota de les polítiques errònies de les seves direccions, hi ha un nombrós grup de militants que lluita internament per redreçar el rumb de l’organització, amb el convenciment que això passa per un canvi radical en les formes de fer política, per acostar-se més al carrer i per oblidar la política derrotista de pactes amb la socialdemocràcia per a gestionar les engrunes que la crisi capitalista ens concedeix. Del resultat d’aquestes lluites al si de les organitzacions tradicionals de l’esquerra depèn en gran part l’èxit dels processos d’unitat que s’estan desenvolupant.

Tot aquest còctel es troba sobre la taula ara mateix i la superació de les contradiccions es preveu complicada. Però aquest no és el pitjor dels vicis.

Entre disputes internes i externes i un enfocament massa centrat en el pla electoral, el debat programàtic es perd, fins i tot arriba a un punt en què no sembla rellevant, com si fos suficient amb construir la unitat per guanyar l’ajuntament i iniciar la transformació de la ciutat. Tot procés de confluència parteix d’una acord programàtic mínim, totalment necessari, però es converteix en una eina innòcua si aquest programa no es desenvolupa i, sobre tot, no es té clar quina és la forma de fer-ho. Les limitacions de les competències municipals, així com les seves fonts de finançament, fan impossible executar un programa realment transformador seguint els estrets marges de la legislació.

Si alguna cosa ha quedat clara en l’últim període de temps és que, sota el capitalisme, per a poder disposar dels drets més bàsics i fonamentals és necessari actuar a través de la desobediència i la mobilització. Prenguem com a exemples el dret a un habitatge digne i els drets nacionals. Si no pots pagar una hipoteca, o fas servir aquestes eines o te’n vas al carrer. Si vols votar per exercir la teva sobirania, l’estat de dret no t’ho permetrà.

Tant per dur a terme la unitat de forma satisfactòria com per superar els problemes programàtics que s’hauran d’afrontar, és necessari que els elements més combatius siguin conscients d’aquestes contradiccions i treballin conjuntament per superar-les, portant els debats sobre aquestes qüestions als fòrums rellevants i obrint el pla per no veure la situació únicament en clau electoral. La desobediència i la mobilització es poden veure impulsades per la presència a les institucions, però només són efectives si existeix paral·lelament un procés d’empoderament popular des de la base que les faci massives. Això no significa que calgui abandonar la idea d’una candidatura única de l’esquerra, sinó que aquesta no té sentit si no s’omple de contingut polític i no se la prepara per a la mobilització massiva necessària per dur a terme les reivindicacions dels moviments socials i iniciar l’autèntica transformació social.