Continua la revolució política de Seattle: Kshama Sawant reeligida

Patrick Ayers, Alternativa Socialista (CIT als EUA). Original publicat a www.socialistalternative.org el 4 de novembre


Els socialistes no solament poden guanyar representació en les institucions sinó que poden ser reelegits. Al moment d'escriure aquestes línies, amb aproximadament un terç dels vots comptats, el 52,6% dels votants del Districte 3 de Seattle han triat a Kshama Sawant per a un altre mandat de quatre anys com a regidora a l'ajuntament. Com els últims vots solen estar a favor nostre, podem proclamar la nostra victòria amb confiança.

Al barri de Capitol Hill de Seattle, aquesta nit, centenars de simpatitzants de la campanya estan celebrant la nostra festa de nit electoral. La gent ha guanyat confiança gràcies a l'impressionant treball de Kshama a l'ajuntament i la nostra intensa campanya als carrers.

La nit del dilluns 2 de novembre, el membre d'Alternativa Socialista i mecànic a Boeing IAM Jeremy Prickett es va dirigir als voluntaris que s'havien reunit per al porta a porta de l'última nit de campanya. “Germans i germanes, és un privilegi per a nosaltres estar aquí avui perquè durant massa temps la política ha estat fora de l'abast de la classe treballadora. Alternativa Socialista i Kshama Shawant estan canviant això.”

Més de 600 voluntaris, 30 sindicats i desenes d'organitzacions progressistes han donat suport a Kshama contra el seu oponent electoral, que rebia el suport de gerents d'empreses, la Cambra de Comerç, els lobbies immobiliaris i d'arrendadors, Amazon, propietaris de tuguris, 6 regidors conservadors de l'ajuntament i, fins i tot, un grapat de republicans milionaris que van crear el seu propi Comitè d'Acció Política (grups de finançament de campanyes) per atacar-nos i donar suport al nostre oponent, del Partit Demòcrata, durant les últimes setmanes.

Contra l'oposició d'un “establishment” poderós, juntament amb el ressò dels atacs corrosius de la Cambra de Comerç i dels seus desorbitats comptes bancaris, nosaltres piquem a 90.000 portes, i hem fet 170.000 trucades de telèfon. Parlem amb milers de persones sobre habitatge assequible, desigualtat, augmentar els impostos als rics, i polítiques a favor de la classe treballadora. Ha sigut una campanya des de les bases sense precedents en la política de Seattle.


Un nou tipus de polítiques


Com suggereixen les paraules de Jeremy, per a moltes persones aquesta era molt més que una campanya de reelecció de Kshama. Es tractava de construir un tipus de política completament nova que no es disculpi per lluitar per a les famílies treballadores i no per a les grans empreses. Es tractava de mostrar que era possible que la gent treballadora s'organitzés.

A l'era de Ciutadans Units (organització que dóna suport a campanyes conservadores) i a l'any en què empreses de Seattle han gastat cinc vegades més que mai en les eleccions locals, hem trencat els rècords de recaptació de fons per a la carrera electoral, derrotant a les empreses. Hem recaptat prop de mig milió de dòlars de més de 3.500 donants. La nostra donació mitjana va ser de només 50 dòlars i més persones van donar a la nostra campanya des de Seattle i el nostre districte que a cap altre candidat a tota la ciutat. Com la campanya de Bernie Sanders, que també rebutja les donacions d'empreses i va recaptar 28 milions de dòlars en 3 mesos, la campanya de Kshama és una manifestació del gran potencial per a les polítiques independents de la classe treballadora als EUA.

El grau amb el qual (Khama Sawant) va derrotar a tots en alguns aspectes de recaptació i la seva habilitat per tenir molts petits donants és el senyal més clar en aquestes eleccions que la vella guàrdia ha estat sacsejada” - Crosscut.com (diari en línia local)

Construcció del moviment


Ningú a Seattle ha causat més maldecaps als poders establerts en els últims dos anys que Kshama Sawant. “Porto el nom de socialista amb orgull”, va declarar al gener de 2014 en el seu discurs d'inauguració després d'haver derrotat a qui havia sigut regidor durant 13 anys. Llavors va prometre: “No hi haurà acords a porta tancada amb les empreses o amb els seus lacais polítics. No hi haurà traïcions a la gent que represento.”

I Kshama ho ha complert. La seva oficina es va convertir en un centre per a la resistència obrera, ajudant a arrendataris, treballadors, gent de color i de la comunitat LGBTQ, immigrants i indígenes. Kshama va empènyer el debat polític cap a l'esquerra. “Habitatge assequible” s'ha convertit en una de les expressions més repetides. No obstant això, Kshama va ser bloquejada moltes vegades per la majoria conservadora a l'ajuntament que està lligada a les empreses de mil maneres diferents. Però, mai va cedir en la seva lluita sense descans pels interessos de la gent treballadora, explicant una vegada i una altra que allò que podia guanyar-se en els plens de l'ajuntament depenia principalment de la força del moviment a fora – i fent activament tot el possible per a ajudar a construir aquest moviment.

El mateix esperit va impregnar la campanya electoral. Encara que sabíem que teníem una posició forta amb un mar de pòsters vermells i cartells als patis del districte, no vam donar res per fet, tenint en compte la forma en què el capitalisme tergiversa la democràcia, on els diners compren vots i els mitjans de comunicació estrenyen i distorsionen els debats. Per contra, nosaltres ens basem en la construcció d'una força independent que podria arribar a milers de votants, activant a gent treballadora i jove, per a parlar a altres milers de persones a la porta de les seves cases.

Quan tres Comitès d'Acció Política diferents van inundar la campanya amb 60.000 dòlars en les últimes setmanes de campanya, el nostre moviment de bases estava preparat. En pocs dies vam ser capaços de posar milers de pamflets a les bústies del districte, alertant als votants de la marea de diners dels Comitès. I quan el nostre oponent va enviar dos atacs en forma de correus amb publicitat negativa en l'última setmana, de nou vam treure un altre pamflet distribuït a milers de cases per a exposar la falsedat dels seus atacs.
Un exemple de construcció

Com a primera regidora socialista escollida a Seattle en un segle, la reelecció de Kshama ha tingut una importància major que una elecció local convencional. Al Jazeera la va descriure com una de les 7 eleccions a seguir a tots els EUA. La campanya va tenir lloc contra el rerefons nacional del creixent suport a la campanya de Bernie Sanders com a president socialista i la seva crida a una “revolució política contra la classe milionària”.

Sens dubte, l'experiència dels últims dos anys a Seattle ha proporcionat moltes lliçons per als socialistes i la gent treballadora a tot el món. Kshama seria la primera a dir que la diferència clau a Seattle ha sigut l'existència d'un moviment socialista organitzat, i particularment d'Alternativa Socialista.

Hem proporcionat un suport polític clau a Kshama per a ajudar-la a superar les pressions d'un càrrec electe i la construcció d'un moviment. Junts, vam ser capaços de donar un lideratge reeixit i dirigir la ràbia que creixia contra la desigualtat, els lloguers desorbitats, un poder establert sense contacte amb la realitat cap a un moviment que es basa en la seva pròpia força, la seva força d'organització i els seus propis recursos.


Les oportunitats per a construir el moviment socialista als EUA estan augmentant. El capitalisme ha fallat completament a les famílies treballadores. La gent està farta del poder de les empreses i hi ha un interès creixent per les idees socialistes, que es reflecteix en l'intens interès quan Bernie Sanders va explicar perquè es considera un socialista democràtic en el debat amb Hillary Clinton. El moviment per un salari mínim de 15 dòlars l'hora ha guanyat una sèrie de victòries importants al voltant del país, els estudiants estan començant a lluitar contra els deutes que contreuen per estudiar, i una nova generació de joves activistes s'ha activat amb la campanya “Black Lives Matter” (Les vides negres importen). El món està canviant i mai hi ha hagut un moment millor per a unir-se als socialistes.


El nostre treball, de cap manera, acaba aquesta nit. Hem d'aprofitar aquesta oportunitat per a construir sobre la nostra victòria. En primer lloc, això significa encara més organització. Ha sigut la construcció del moviment el que ens ha portat tan lluny. Demanem a tota la gent que s'uneixin a Alternativa Socialista i ens ajudin a organitzar moviments encara més forts que puguin guanyar més victòries en els pròxims anys.


Aquesta nit a Seattle, amb l'elecció de Kshama assegurada, els nostres voluntaris estan gaudint d'una celebració ben merescuda que probablement durarà fins ben entrada la nit. Estem orgullosos de saber que tantes persones al voltant del país i del món ho estan celebrant amb nosaltres. Aquesta victòria pertany als socialistes i la gent treballadora de tot arreu. Junts, tenim un món per guanyar.